Andrej Petković


Andrej je bobnar in tolkalist. Z glasbo se je pričel ukvarjati v začetku sedemdestih let prejšnjega stoletja. Njegova prva skupina je bil splitski psihadelični bend X, nekako v vzporednem obdobju pa je v cerkvi igral gospel. Od leta 1975 do 1982 je živel v Sloveniji, v Ljubljani in je igral pretežno jazz-rock in to s skupinami Izvir, Jutro in Predmestje ter v spremeljevalni skupini slovenske in jugoslovanske pop ikone Nece Falk. Po vrnitvi v rodni Split je nadaljeval svojo usmeritev v jazz rock in sodeloval s splitskimi skupinami Savannah Expression, Flintstones ter jazz skupinami SplitMinders in Black Coffee.

Igral  je s tremi najpomembnejšimi hrvaškimi solist: Boško Petrovićem, Matijom Dedićem in Elvisom Stanićemi, v poseben ponos pa so mu svetovni glasbeniki s katerimi je delil oder:  Danielle di Bonaventura – Abandeon, Jeff Golub – kitara in Jeff Lorber – klavir.

Pomembno je njegovo delo v studiju, kjer je kot studijski glasbenik snemal za Gibonija, Tedi Spalatu, skupino Stijene, Black Coffe, Split Minderse, za Zdenko Kovačiček … Gre za okroglo zbirko cca 50 albumov.

V Ljubljani je posnel album ter dva singla s skupino Izviri in to v času med leti 1976-1978, potem leta 1977 mini album z Zlatkom Manojlovićem  in v letih 1980-81 s Predmestjem dva albuma Hazard in Kamasutra, s skupino Jutro 1979 festivalski album in z Neco Falk prav tako festivalski album v letu 1980 (Slovenska popevka ’80).

Home Biografija Glasbeniki Andrej Petković