Zgodba

 


Predmestje je bila slovenska rock-jazz skupina v nekdanji Jugoslaviji (SFRJ), ki je delovala v obdobju med 1976 in 1984.

V svoji sedemletni karieri (z enoletno pavzo v letu 1978) je imela tri zasedbe in je izdala 4 albume (LP plošče) pri PGP RTB (beograjska založba): Brez besed (1977), Včeraj, danes in … (1978), Hazard (1980) in Kamastura (1982). Recenzent vseh je bil Boris Kovačič, direktor ekspoziture PGP RTB v Ljubljani. (linki na posamezne albume)

Prvega, tretjega in četrtega je posnela v studiu Akademik s tonskim mojstrom Mirom Bevcem in enega v studiu Radia Novi sad (Srbija, Vojvodina).

Skupina je postavila temelje rock-jazz glasbe v Sloveniji ter Jugoslaviji in je s svojim prepoznavnim stilom ter skladbami vplivala na glasbeno sceno v nekdanji Jugoslaviji (tu naredi link enega od komentarjev, ki bodo pod zavihkom Publiciteta).

Poleg skladb, ki so na njihovi albumih, je posnela tudi več bolj popularno obarvanih kompozicij, ki se večinoma nahajajo v arhivu Radia Slovenija in so v tistih časih polnile letvice popularnih skladb in programe radijskih valov.

Znano je tudi sodelovanje s takrat popularno pevko Neco Falk, proglašeno za rokerico No.1 v nekdanji Jugoslaviji. Z njo so posneli veliki hit in zmagovalko Slovenske popevke leta 1980, skladbo Storila bom to. Sodelovanje je obrodilo tudi singl ploščo z naslovno skladbo Formula ena.

Od sodelovanja na raznih festivalih je potrebno omeniti festivale Slovenska popevka 1980, 1981 in 1982, zmago na rock večeru slovenske popevke leta 1977, Omladinski festival Subotica 1977 in Opatijski festival 1981.

Kot skladatelji so se pri Predmestju pojavili avtorji: Andrej Pompe (na vseh albumih), Peter Gruden (na prvih dveh albumih), Gabrijel Lah (na prvih dveh albumih)  in Slavko Lebar (na tretjem albumu).(linki na vsa imena)


Preberi si:

Andrejevo zgodbo Predmestja