Biljard


Zelena površina, bleščeče krogle in med njimi črna, tista usodna za vse ostale. In v roki nekoga lesena sulica s katero odloča o usodi vsake krogle posebej. Vsaka od njih se sreča z belo, ki se na koncu sreča tudi s črno. Nešteto možnih kombinacij, a na koncu vedno le ena. V biljardu je zmagovalec le eden.

V glasbenem biljardu pa so lahko zmagovalci vsi. Vsi imajo v rokah vse črne kroglice, ki se veselo poigravajo s petimi črtami, se stikajo, trčijo druga ob drugo, se razvrščajo v usklajene kombinacije, tvorijo harmonične zveze in se potem spet razblinijo kot da jih nikoli ni bilo. Potem so tu posamezne posameznice, ki jim za družbo drugih ni mar in se povzdigujejo nad ostale. Čutijo, da nosijo odgovornost in ponos vseh ostalih in dajejo trenutni kombinacijo značaj in zrcalijo razpoloženje. Sem pa tja se med urejeno skladje vrine kroglica, ki je pomotoma zašla in za hip vnesla nesluteno napetost, a ko jo moč sožitja ostalih enostavno pogoltne, je vse spet tako, kot mora biti. Biljard je ena od teh neštetih kombinacij, kjer so zmagovalci vsi glasbeniki.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

slavko lebar

 

foto: anže pompe